***Merhabalar, uzun süredir paylaşım yapamadım. Çok yoğun bir süreçten geçtim. Bu yüzden sizden çok özür dilerim. Sizlere ramazanda dikkat edilmesi gerekenler hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Ramazan huzur ayıdır. Huzurlu, birlik ve beraberlik içinde bir ramazan ayı geçirmenizi diliyorum. Hadi önerilere geçelim 🙂
- İlk olarak iftarda oruç açıldıktan ve çorba içildikten 15 dakika sonra ana yemeğe geçilmeli! Biliyorum, bütün gün o yemeği yemek için hayal kurup (hele bir de o yemeği siz yaptıysanız) 15 dakika beklemek zor olabilir. Ana yemek için 15 dakika ara vermediğinizde ne kadar rahat ettiğinizi göreceksiniz.
- İftarda yemeğiniz bittikten sonra ve yürümeye bir engeliniz yoksa 20-25 dakika yürümenizi öneririm.
- Ramazanda olmazsa olmazlardan biri tatlı sanırım. Tatlı yerine mevsim meyveleri tercih etmenizi öneririm. Lakin ille de tatlı yemek istiyorsunuz, lütfen ana yemekten 2- 2.5 saat sonra tatlınızı yiyin ve hamurlu tatlılardan daha çok sütlü tatlıları tüketin! Tatlı yemeden önce “bu tatlının bana ne yararı var diye “düşünmenizi istiyorum. Tatlıyı yedikten sonra lütfen keşke yemeseydim demeyin. 🙂
- 17 saat oruç tutuyoruz ve vücudumuz susuz kalıyor. Bu nedenden ötürü iftar ile sahur arası 10-12 bardak su tüketmenizi öneriyorum. Su içemiyorum diyenler için ilerleyen günlerde su içmenizi kolaylaştıracak su tariflerim olacak efendim 🙂
- Zaten gün boyu vücudumuz susuz kalıyor. İftardan sonra kahve ve çay içtiğimizde vücuttan su atımı hızlanıyor. Böylece vücudumuza habersizce zarar veriyoruz. Sizden ricam çay ve kahve tüketimini azaltmanız. Eğer tansiyonunuz yoksa ve sodanın size herhangi bir zararı yoksa içecek olarak size soda önerebilirim. Soda ile birlikte bütün gün kaybedilen mineral açığı kapanacaktır.
- Uzun süre açlık sonucunda bağırsak hareketlerinde yavaşlama oluyor maalesef. Bu yüzden kefir içmeye devam!
- Sahura mutlaka kalkılmalı! Ramazanda kilo alan insanlarla konuştuğumda çok net görebildiğim şey sahura kalmadan oruç tuttuğudur. 17 saat gibi uzun süre aç kalınması üzerine haliyle metabolizma hızı yavaşlıyor. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı iyice yavaşlamış oluyor. Bu yüzden lütfen sahura kalkın!
- Yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli protein olduğunu daha öncede söylemiştim. Bu yüzden özellikle sahurlarda hem kaliteli protein olduğundan hem de tok tutucu etkisinden ötürü sofranızdan yumurtayı eksik etmemenizi rica ediyorum.
- İftarda ve sahurda kalorili kahvaltılıklar yerine salatalık, domates, biber ve yeşillik (maydanoz, dereotu, tere, roka ..) gibi lif oranı yüksek besinlerin tercih edilmesini öneriyorum.
- Ramazanda süt ve süt ürünleri tüketimi haliyle azalıyor. İftarda yemeklerinizin yanında yoğurt ya da ayran tüketimine özen gösterin lütfen! Kefir önermemin diğer nedeni kefir içerken aslında süt içmiş olduğunuzdan vücudunuz için gerekli vitamin ve minerali almış oluyorsunuz. Süt, yoğurt ve ayran tüketimine dikkat edin!
***Ramazanda sofrada tabakların bol olduğu, yüzlerde gülümsemelerin çok olduğu ve dillerde duaların esik olmadığı bir ramazan ayı diliyorum.
Afiyet olsun !
Yorum Yap