Keten tohumu; folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 yönünden oldukça zengindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içerir. Bu özelliğinden dolayı genellikle ‘fonksiyonel gıda’ grubundadır.
İçerdiği protein, genetik ve çevre koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Soğukta gelişen keten tohumu düşük protein, sıcakta gelişen keten tohumu yüksek protein içerir. İyi metiyonin ve sistein aminoasidi kaynağıdır, lizin, treonin, tirozin aminoasidi açısından fakirdir. Keten tohumu proteini, kan glukozunu etkiler .İnsülin salınımını arttırır ve polisakkaritlerle birlikte gıdaların glisemik indeksini etkiler. Yapılan bir çalışmada, keten tohumu ve soya proteinlerinin plazma trigliserit ve ürik asit miktarları değerlendirilmiştir. Keten tohumunun soyaya göre trigliserit konsantrasyonunu 2 kat daha azalttığı ve daha hipoglisemik etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca keten tohumu serum ürik asit miktarını belirgin derecede düşürmüştür.
Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
Keten tohumunun diğer bir özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ayrıca keten tohumunun kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmasını sağlar. Bütün bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Keten tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engeller. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.
Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6 kolesterol üzerinde olumlu etki kapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller sağlıklı seviyede korunabilir.
Günlük olarak tüketilen keten tohumu çok ilerlememiş ve şiddetli olmayan diyabet problemlerini ortadan kaldırabilir. Bunun yanında kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.
Keten tohumu ve keten tohumu yapının bazı özellikleri aşırı kullanılması durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir:
- Keten tohumu ve yağı bir nevi müshil görevi görmektedir. Bu yüzden aşırı kullanılması ishal sorunlarına neden olabilir.
- Keten tohumunun aşırı kullanılması kan pıhtılaşmasına engel olabilir.
- Yüksek dozlarda keten otu veya yağı tüketimi bağırsak sıkışmasına sebep olabilir.
- Keten otu veya keten otu yağının meme kanserini önleyici özelliği var fakat keten otu ve keten tohumu yağının tüketiminde aşırıya kaçıldığında tam tersi bir etki gözlenebilir.
- Gebelik döneminde ve hormon problemi yaşayan kadınların fitoöstorejen olarak görev yaptığı için doktor veya diyetisyenine danışmadan kullanmamalıdır.
Hiçbir besinin mucizevi olmadığını unutmadan sağlıklı ve dengeli beslenmenizi tavsiye ediyorum. Hoşça Kalın.
Yeditepe Üniversite Hastanesi
Stajyer Diyetisyen Pınar Yaprak
Yorum Yap