Tüm dost ve akrabaları birleştiren ve dolasıyla neşelendiren kurban bayramı yola çıktı geliyor. Gelmekle de çok güzel yapıyor. Her bayram olduğu gibi bu bayramda psikolojimize, ruhumuza ve bedenimize çok iyi geleceğine eminim. Sizleri bilmem ama ben doğdum, büyüdüğüm ve en sevdiklerimin olduğu yere; Kastamonu’ya gideceğim. Sizlere de bulunmaktan huzur ve mutluluk duyacağınız yerlere gitmenizi tavsiye ederim. Fakat sağlık problemleri huzurunuzu kaçırmasın diye bayramda dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktadan bahsedeceğim.
- Kurban bayramı işli bayram derler bizim oralarda. Ama siz kendinizi işe kaptırıp kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin lütfen. Ailenizle edeceğiz bayram kahvaltısı hiçbir şeyle değişilmez. Kahvaltıda ruhunuzu bol bol doyurun ama mideniz için hafif yiyecekler tercih edin. Biliyorum yaptığınız ya da yapılan böreğin, tatlının nasıl olduğunu merak ediyorsunuz ama gün içinde zaten ben ne kadar yemeyin desem de yağlı yiyecekler tüketeceksiniz bu yüzden kahvaltıyı hafif geçirin.
- Şerbetli tatlılar kan şekerinde ani artışlara yol açacağından vücutta yağ depolanmalarına yol açabilmektedir. Bu yüzden, beni dinleyecek misiniz bilemiyorum fakat misafirlerinize meyve ikram edin. Sizde tatlı yerine meyve tüketin. Aman olur mu öyle şey adı üstünde bayram bu diyorsanız, hafif sütlü tatlılara ne dersiniz?
- Etler zor sindirilirler. Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olacağından sindirim problemlerine yol açabilirler. Bu yüzden kurban etleri hemen tüketilmemeli, buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra yenilmelidirler. Yağlı etler pişirilirken ekstra yağ kullanılmamalıdır. Etleri pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın ve haşlama yöntemleri kullanılmalıdır.
- Günde ortalama içilmesi gereken su miktarı 8-10 bardaktır. Bayramda ne kadar yoğun olursanız olun su içmeyi ihmal etmeyin. Kahve ve çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğundan vücuttaki suyu alıp götürmektedir. Bu nedenle bayramda çok fazla çay ve kahve tüketmek yerine bol bol su tüketin.
Etler en önemli protein kaynaklarıdır. Etlerin demir içeriği yüksek olmakla birlikte C vitaminiyle birlikte tüketildiklerinde demir emilimi artmaktadır. Özellikle kansızlığı olanlar etleri sebze ile pişirmeye ya da etin yanında sebze tüketmeye özen göstermelidirler. Bunun yanında kalsiyum demir emilimini azaltacağından kansızlığı olanlar etin yanında yoğurt ve ayran tüketmemelidirler.
- Kimyasal maddeler hayvanın başta karaciğer olmak üzere akciğer, beyin, böbrek, kemik dokularında birikebilmektedir. Sakatların tüketilmesi ile hayvanların organlarında biriken kimyasal maddeler insan sağlığına zarar verebilirler. Ayrıca sakatatların kolesterol oranları ve doymuş yağ oranları yüksek olduğundan kalp damar hastalıklarına yol açabilirler. Bu nedenle sakat atları tüketmemenizi öneririm.
Ruhunuzun huzurla, kalbinizin mutlulukla, evinizin sevdiklerinizle dolması dileklerimle.. İyi Bayramlar!
Sevgi ve saygılarımla;
Psikolog Diyetisyen Merve ÖZ
Yorum Yap