Çocukların Psikolojilerini Düzeltelim Derken Yeme Alışkanlıklarını mı Bozduk?
Çocuklarımız okullarına gidemediler, arkadaşları ile görüşemediler hatta serbest saatler dışında dışarı bile çıkamadılar. Haklı olarak can sıkıntısından yemeğe yöneldiler ve abur cubur, fast food tüketimini artırdılar. Peki, çocuklarımızın bozulan yeme alışkanlığını nasıl düzelteceğiz? Çocuklarınıza Yeme Alışkanlığı Kazandırma Konusunda 10 Harika Öneri:
- Anne Ve Babalar Çocuklarına Rol Model Olmalılar
Çocuklar gözlem yaparlar. Sonra taklit ederler. Öncelikli anne ve babaların sağlıklı yeme alışkanlıkları geliştirmeleri gerekmektedir. Söylemleriniz ile davranışlarınız tutarlı olduğu sürece çocuklarınızda istediğiniz alışkanlıklar gelişecektir.
- Güne Kahvaltı İle Başlanmalı
Güne kahvaltı ile başlamanın iki yararı vardır:
- Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Süt ve peynirin protein oranı yüksek olmakla birlikte kalsiyum kaynaklarıdır. Zeytin bağışıklık sistemini korur ve tok tutar. Ayrıca lif kaynağıdır. Yumurta, peynir, zeytinli bir kahvaltı sağlık açısından çok yararlıdır.
- Güzel yapılmış bir kahvaltı tokluk sağlayacağından kan şekerini dengede tutar ve sağlıksız gıdalara yönelme isteğini azaltır. Yapılan çalışmalar güne yumurta ile başlandığında gün içinde alınan kalorinin, yumurta yenilmeyen güne göre daha az olduğunu göstermiştir.
- Sevilmeyen Yiyecekler, Çocuklar Tarafından Sevilemeye Başlayana Kadar Farklı Formlarda Denenmeli
Yumurta sevmeyen ya da kokusundan hoşlanmayan bir çocuğun, yumurtayı sevebilmesi için omlet ya da menemen şeklinde denemesi sağlanmalıdır. Omleti yiyen bir çocuğun haşlanmış yumurtayı yemesi daha kolay olacaktır. Omlet çeşitlendirilmeli; mantar, dereotu, peynir gibi besin değeri yüksek yiyeceklerle zenginleştirilmelidir.
Kefir sevmeyen çocuklar için ilk başta evde hazırlanmış meyveli kefir denenebilir. Sade kefirin içine meyve püresi katılarak çocuğun kefir içmesi sağlanabilir. Çocuğunuzu yapım aşamasına katmanız, tüketimini kolaylaştırıp tüketme miktarını artıracaktır.
- Meyve Ve Sebze Yeme Alışkanlığı Kazandırılmalı
Meyve ve Sebzeler bizim vitamin ve mineral depomuz, lif kaynağımızdır. Sağlıklı bir insanın sağlığını sürdürebilmesi için günlük olarak 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi önerilmektedir.
Çocuklar özellikle sebzelere karşı ön yargıdırlar. Yaş arttıkça ön yargılar ve dolayısıyla sebze denemeye karşı direnç artıyor. Atalarımızın da dediği gibi ağaç yaşken eğiliyor.
Küçük yaşlarda sebze ve meyveleri tanıtmak adına boyama veya hikâye kitapları alabilirsiniz. Severek tükettikleri gıdaların yanına; çorbaların, omletlerin, sandviçlerin içine sebzeler ekleyebilirsiniz. Sebzeli pizza veya mücver gibi gıdalar hazırlayabilirsiniz. Sebzeleri fırında pişirerek kıtır kıtır bir kıvam almasının sağlanması da çocukların sebzeye olan ilgisini arttırabilmektedir, sebzeleri fırında pişirerek tüketimini sağlayabilirsiniz.
- Sevilmeyen Yemeklerde 3 Yemek Kaşığı Kuralını Uygulanmalı
Çocuklarda yemek seçme davranışı gün geçtikçe artıyor ve yemek seçen çocuklara aileler, daha özel ve daha karbonhidratlı yemekler yapıyorlar. Çünkü brokoli, pırasa, kerevizin aksine pilav, makarna, patates tüm çocuklar tarafından seviliyor.
Özellikle sebze yemeyen çocuklara evde pişen sebzelerden 2-3 kaşık yediği takdirde onun sevdiği ve yine evde pişen yiyeceği yeme kuralı getirilirse çocuklar hem sebzenin yararlarından faydalanacaklar hem de sebze yeme alışkanlığı kazanacaklardır.
- Yiyecekler Ödül ve Ceza Olarak Sunulmamalı fakat 10-15 Günde 1 Öğün Serbest Öğün Hakkı Tanınmalı
Yiyeceklerin ödül ve ceza olarak sunulması sonucunda çocuklarda duygusal yeme problemi riski artıyor. Duygusal yemek yeme; kişinin açlıktan ziyade olaylara yemek yiyerek tepki vermesidir. Kişinin üzgün olduğu için, stresli olduğu için yani olumlu duyguyu ortaya çıkarmak için yemek yemesidir. Hâlbuki yemek yeme fizyolojik bir ihtiyaçtır. Ceza ve ödül olarak değerlendirilmemelidir.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıktan sonra çocuğunuza her 10 ya da 15 günde bir, bir öğününü kendi belirleme hakkı vermeniz; çocuğunuzun özgür hissetmesini sağlayarak, hazzı erteleme alışkanlığı kazandıracaktır.
- Belirli Saatlerde Aile ile Masada Hep Beraber Yemek Yenmeli
Aile ile birlikte yenen yemek iletişimi artırarak güven ve huzur duygularını pekiştirmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda aile ile yemek yiyen çocukların daha sağlıklı yemek tercihlerinde bulundukları, okul başarılarının daha iyi olduğu, zararlı alışkanlık (sigara, alkol, madde kullanımı) geliştirme riskinin daha düşük olduğunu sonucuna varmışlardır.
- Alışverişlerde ve Yemek Hazırlama Sırasında Çocuklara Yer Verilmeli
Çocukların alışverişe ve yemeye katkı sağlaması hem sorumluluk duygularını geliştirecek hem de yemeğin birlikte hazırlanması, hazırlanan yemeyi yemeğe dair motivasyonlarını artıracaktır.
- Çevre Düzenlemesi Yapılmalı
Çevre düzenlemesi demek, zararlı gıdadan olabildiğince uzak durmak demektir. Canınız abur cubur istediğinde; dolabı açıp yemek, markete gidip almaktan çok daha kolaydır. Bu nedenle, çocukların ellerinin altında zararlı gıdalar olmamalıdır, çocukların iradeleri zorlanmamalıdır.
- Çocuklar Aktiviteye Teşvik Edilmeli
Çocuklarınız günlük fiziksel aktiviteye teşvik etmeli, onlarla beraber yürüyüşler ve etkinlikler düzenlemelisiniz. Televizyon, bilgisayar gibi aktivitelere ayrılan süreyi sınırlandırmalı, çocuğunuzun hareketsiz kalmasına engel olmalısınız.
Uzman Klinik Psikolog Uzman Diyetisyen Merve Öz
https://www.cnnturk.com/saglik/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri-1868644
https://rayhaber.com/2021/09/cocuklarin-bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-oneriler/
https://www.yeniakit.com.tr/haber/cocuklarin-yeme-aliskanligina-dikkat-1575073.html
https://yeditepe.edu.tr/tr/cocuklarimizin-bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-9-oneri
https://sembolhaber.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/cocuklarimizin-bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-9-oneri
https://binsoz.com/FL/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-d47189/
https://parentsdergisi.com/bebekcocuk/beslenme/bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-oneriler/
https://grihat.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.akilhaberler.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.haberkaliteli.com/saglik/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri-15677.html
https://trsondakika.com/cocuklarin-yeme-aliskanliklarini-duzeltmek-icin-yapilmasi-gerekenler/
https://konferanshaberleri.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.sagligimicinhersey.com/cocuklarin-bozulan-yeme-aliskanliklari-duzelebilir-iste-9-oneri
https://haber724.co/haberler/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzenlemeye-yardimci-9-teklif/
https://all4baby.net/bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-oneriler/
https://haberkum.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://ozguneshaber.com/hareketsiz-kalan-cocugun-kilo-almasini-onleyecek-tavsiyeler/
https://mioldu.com/2021/09/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.canlihaberal.com/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.iyininpesinde.com/cocuklarin-bozulan-yeme-aliskanliklarini-duzeltecek-9-oneri/
https://www.baskenttekarar.com/saglik/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri-h23432.html
https://www.e-manset.com/galeri/28085/cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-9-oneri.html
https://www.veryansintv.com/uzmanindan-cocuklarin-yeme-aliskanligini-duzeltecek-oneriler
Yorum Yap