Özellikle Birleşmiş Milletler’in 2013 yılını “Uluslararası Kinoa yılı” olarak ilan etmesinden sonra, Dünya’da Kinoa talebinin giderek arttığı görülmektedir. Buğday ve pirince alternatif olarak kullanılan ve daha fazla protein bulundurmasının yanında vitamin ve lif oranının yüksek olması; Demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko gibi mineralleri içermesi Kinoa’ya duyulan ilgiyi arttıran sebeplerdendir. Bu bitkide bulunan Süperoksit dismutaz (SOD) enzimi sayesinde yaşlanmayı geciktirdiği söylenebilir.
Vitamin ve mineral bakımından da [Kalsiyum, çinko, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, bakır, B1 vitamini, B2 vitamini,B3 vitamini), C vitamini, γ- ve α-Tokoferol, beta-karoten] zengin bir içeriğe sahiptir.Kinoa aynı zamanda hidroksibenzoik, kumarik ve vanilik asit gibi çeşitli antioksidan etki gösteren bileşenlere sahip. E vitaminini ve diyet lifini de içerir, yapılan çalışmalar total kolesterolün düşmesine ve iyi kolestrolün (HDL) korunmasına yardımcı olduğunu göstermiş. Ayrıca kinoadaki antioksidan ve antienflamatuar fitobesinlerin de, insanlarda kansere yakalanma riskinin azaltılması için yardımcı olabileceği de söyleniyor.
Glutensiz bir ürün olan kinoa’ya son birkaç yılda ilgili giderek artmıştır. Kinoa; biyolojik değeri yüksek proteinleri, düşük glisemik indeksli karbonhidratları ve yine sahip oldukları , Omega-3 ve 6 yağ asitleri nedeniyle, insan sağlığı açısından önemli faydalar sağlayan, tahıl benzeri bir üründür. Özellikle de, doymamış yağ asitlerini ve esansiyel aminoasitlerini yüksek miktarda içerirler. Bunların yanı sıra, mineral maddeler, vitaminler ve biyoaktif bileşenler gibi önemli mikro-besinsel bileşenlerini de yeterli ve dengeli miktarda içerirler.
Kinoanın sahip olduğu bu biyoaktif bileşenlerin, kan kolesterol seviyelerini düşür- düğü, kanser hücrelerinin gelişimini engellediği, toksinleri yok ettiği, immün sistemi güçlendirdiği ve kardiyovasküler hastalıkları önlediği bilimsel olarak ortaya konmuştur.
Protein dengesi çok iyi
Kinoa lisin ve isolösin olmak üzere tüm temel aminoasitleri içeren yeterli bir protein kaynağı olarak kabul ediliyor. Tahıllarda sınırlayıcı amino asit olarak bilinen ve eksik olan lisin ve isolöysin aminoasitleri, kinoada önemli miktarda bulunur. Bu yönüyle tahıllardan daha iyi protein kaynağı olarak gösteriliyor.
Yağ asidi için iyi kaynak
Yağ asidi içeriğiyle de kinoa bir kez daha diğer tahılların önüne geçiyor. Tam tahıllarda 1 gram vücut için yararlı olan yağ asitlerinden alabilmek için yaklaşık olarak 360 kalorilik bir tüketim yapmanız gerekirden kinoadan 63 kalorilik tüketim yeterli oluyor. Yani tam tahıllar yağ kaynağı olarak düşünülmezken kinoa sağlığa iyi gelen yağ asitleri için iyi bir kaynak olarak gösteriliyor.
Allerjen özelliği çok düşük gluten içermiyor
Bütün tahıllar içerisinde en düşük alerji potansiyeline ve yüksek sindirilebilirliğe ve besin değerine sahiptir. Çocuk ve bebekler için iyi bir alternatiftir. Gluten içermediği için; glutene duyarlı olan çölyak hastaları için karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılayan besleyici ve lezzetli bir besin olma özelliği taşımasının yanında vejetaryenler için de protein alımını desteklemek amaçlı iyi bir tercihtir.
Hiçbir besinin mucizevi olmadığını unutmadan sağlıklı ve dengeli beslenmenizi tavsiye ederim! Hoşça kalın.
Yeditepe Üniversite Hastanesi
Stajyer Diyetisyen Pınar Yaprak
Yorum Yap